На 25 март, Благовещение, ще бъде откриването на 29-тото издание на "Чудомирови празници“ в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". По традиция това се случва на 25 март, когато е и рожденната дата на Димитър Чорбаджийски-Чудомир. В културната програма са намерили място общо 33 събития, като 7 от тях са театрални постановки, 4 са концертите, изложбите също са 7.

"Чудомировите празници" в Казанлък се провеждат ежегодно и се организират от Литературно-художествен музей "Чудомир“, фондация "Чудомир“ и Община Казанлък. В рамките на празничната седмица на казанлъшката сцена ще бъдат представени няколко театрални постановки, а за любителите на музиката организаторите са предвидили концерт на певицата Деси Добрева. В музикалната програма на Чудомирови празници 2023 участие ще вземат още проф. д-р Борислав Ясенов на флейта и доц. д-р Велислава Карагенова на пиано, както и група "Грамофон“.

Казанлъчани и гостите на града ще се радват и на съботно матине с участието на Виктория Влахова – пиано и Стефан Славчев, а на официалното закриване на празника концерт ще изнесат дует "Адикт“. Ще има редица изложби, представяне на книги, творческа среща с писателката Ева Иванова. В едноседмичната програма на празниците са включени традиционният детски конкурс за изпълнение на хумористична творба - "Чудонемирчета“, 26-ти Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие "Малките нашенци“,  16-ти Национален конкурс за детска хумористична творба "Присмехулници“, както и 19-ти Национален поетичен конкурс "Магията любов 2023“. Наградени ще бъдат и победителите в детски конкурс за рисунка и есе "100 г. списание "Кула“.

В откриващия ден на празника ще бъде връчена 54-ата награда "Чудомир“ за къс хумористичен разказ на Фондация "Чудомир“ и вестник "Стършел“, а на официалното закриване ще бъде награден победителят в конкурса "Комедийният хит на сезона“. Програмата включва още шестото издание на "Училище за карикатура“ с Николай Фитков, творческа работилница "Чудомировият дом през моите очи“ с участието на ученици от Национално училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов“-Казанлък, а в деня на откриването те ще представят творческо ателие за художествени инсталации.

В рамките на програмата казанлъчани ще могат да присъстват и на конференцията "Чудомир – познатият Непознат“ с научен ръководител историкът проф. Петко Петков. Планирано е участието на 16 учени, а форумът ще се осъществи заедно с Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей "Искра“.

Закриването на културната седмица, посветена на Чудомир, ще е на 1 април, когато ще бъде връчена 20-тата награда "Комедийният хит на сезона“. Селд това казанлъчани и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на дует "Адикт“.

Рени АТАНАСОВА