Стара Загора отбелязва Световния ден на туризма - 27 септември с богата празнична програма, предаде репортер на "Фокус".

От 11.00ч. на кестеновата алея в парк "5-и октомври“ ще бъде открита изложба, организирана от отдел "Туризъм и младежки дейности“. Тя ще представи  държавите домакини  и темите през последните двадесет години, символ на празника.  В парка изложбата  може да бъде разгледана в празничния ден, а след това ще бъде разположена във фоайето на сградата на Община Стара Загора.

В 11.30ч. ще бъде представен обновеният Туристически информационен център с новата си модерна визия.

В 13.00ч. в залата на Регионален исторически музей ще се проведе среща-беседа с ученици  от 11 и 12 клас и техните преподаватели от ПГОХ "Райна Княгиня“ на теми "Зелени иновации в туризма“, "Ефективно управление на ресурсите“, "Дигитализация в туризма“ и "Жените в бизнеса“, изнесени от различни гост лектори и специалисти в областта.

От 19.00ч ще се проведе тематичен куиз, също посветен на туризма. Той ще бъде организиран съвместно с Желязко Динев, водещ и организатор на  "Куиз за хора“ и ще включва до 8 отбора с по 6 човека. Победителите ще получат интересни награди, предоставени от Туристическия информационен център, Драматичен театър "Гео Милев“ и ресторант "Бюфет“. 

Мотото на Световния ден тази година е "Туризъм и зелени инвестиции“, като страна домакин на честването е Саудитска Арабия.

Датата  е избрана от Световната организация по туризъм (UNWTO) през септември 1979 г. и започва да се чества през 1980 г. Изборът съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно 10-годишнината от приемането на Устава на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации – 27 септември 1970 г.

Рени АТАНАСОВА