С близо 600 млн. лв. ще продължи строителството на стратегически обекти в София, ако Столичният общински съвет подкрепи предложения от кмета Йорданка Фандъкова списък.

"София, както и всички общини, нямат приет бюджет и капиталова програма. Изправени сме пред риска голяма част от планираните обекти да спрат заради липсата на държавен бюджет. Съгласно българското законодателство общините приемат свои бюджети до месец след приемането на държавния. В такъв случай може да работим само в рамките на предходния бюджет по т.нар. преходни обекти. За обекти, които не фигурират в капиталовата програма от миналата година, не можем да правим разплащания. Средства има, нямаме право. Това е нашият сериозен проблем", коментира Йорданка Фандъкова, предаде "24 часа". За да гарантира работата по всички обекти на общината за 2023 г., тя внесе в СОС списък с обекти за финансиране за инвестиционни разходи за 2023 г.

Парите са от общината и по оперативните програми. 48 млн.. лв. са предвидени за ремонт на улици и булеварди. За кварталните улици средствата са 42 млн. лв. 134 млн. лв. ще отидат за градския транспорт, а 60 млн. лв. - за метрото.  67 млн. лв. са предвидени за ремонт и строителство на детски градини и училища. 2,3 млн. лв. ще бъдат заделени за камери за контрол на скоростта, улично осветление и светофари.