С близо 105 хиляди лева започват проекто-проучвателни работи по две свлачища на територията на община Горна Оряховица. От местната администрация в железничарския град уточняват за "Фокус“, че парите са отпуснати от Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Единият проблемен участък се намира на улица "Опълченска“ в Долна Оряховица, а другият – на общинския път Върбица – Горски долен Тръмбеш.

"През последните години Община Горна Оряховица е отправяла искания към "Геозащита“ – клон Плевен за актуализиране на становищата за състоянието им и набелязване на необходими мерки за укрепване. В резултат на това, двете свлачища са включени в списък за отпускане на средства за проекто-проучвателни работи. Това включва инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на инвестиционен проект за укрепване на свлачищата“, обясняват от Общината.

Вече има и подписано споразумение с МРРБ. За свлачището в Долна Оряховица финансирането е в размер на 41 400 лв. , а за това по общинския път Горски долен Тръмбеш – Върбица – 63 240 лв.

Предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител за проектиране и проучване.

Луиза ТРАНЧЕВА