На 24 юни е Еньовден – един от най-мистичните дни според народния календар на българите, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили. Традициите, свързани с празника, са изключително интересни, затова и през тази година силистренци и гостите на града ще могат да се докоснат до тях.

Община Силистра и народни читалища от община Силистра Ви канят на празник "С билки и песни на Еньовден". Посетителите ще могат да преминат за здраве под Еньовденския венец от уханни билки, събрани от самодейките на народно читалище "Заря-1957“, с. Брадвари. По време на събитието ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, народни носии и обичаи, а таланти от различни поколения ще пеят за здраве и късмет.

Участници в програмата: Народно читалище "Доростол-1870" – гр. Силистра, НЧ "Пробуда-1940“, с. Калипетрово, НЧ "Иван Вазов 1941“ – с. Срацимир, НЧ "Христо Ботев 1941 - Българка“, с. Българка,НЧ "Дочо Михайлов-1906“, село Бабук, НЧ "Димитър Благоев-1930“, село Ветрен, НЧ "Светлина-1906“, село Смилец и НЧ "Ламбриново-2013“, село Полковник Ламбриново.

Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра ще представи материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден.

Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовденския венец за здраве, късмет и благополучие.

Очакваме Ви на 24 юни 2024 г. /понеделник/ от 17:30 ч. на сцената до втория шадраван в Дунавски парк, гр. Силистра и района около нея.