Започваха проявите по повод Вазовите дни, посветени на патрона на Езиковата гимназия "Иван Вазов“ - Смолян. Това каза за "Фокус“ директорът на училището, Надежда Горанова. Днес се провежда традиционния Фестивал на чуждите езици, който се осъществява всяка година. "Всяка паралелка поставя на сцена пиеса на съответния чужд език, който изучава. Това са няколко часа, които всички ученици прекарват в зала 1 на Родопския драматичен театър. Фестивалът е на конкурсен принцип и има награди за първо, второ и трето място, както и награди за дебют на най-малките ученици. Децата показват колко са артистични и талантливи. Те се опитват да покажат пред нас владеенето на чуждия език. Те се оценяват от жури от учители и бивши ученици, като ще има и актьор, който да оценява техния театрален талант“, поясни Горанова.

На 11 май в гимназията ще се проведе "Вечер в училище“ от 18:00 до 22:00 часа. "Ще прекараме една вечер заедно с децата. Почти във всяка една е от класните стаи ще има отделно мероприятие. Ще има караоке, ще има прожекция на класически и съвременни филми, ще има стая с решаване на загадки на чужд език, ще има стая с игри на шах и тихи игри. В една от стаите ще има и благотворителен базар, в която децата ще могат да си хапнат по нещо. Обособили сме над 10 различни стаи за учениците. Идеята е малките да прекарат повече време с големите, всеки ще може да посети всички стаи. Ще пеем и играем хора, ще има и игри на чужд език. Целта е учениците да прекарат повече време и с учителите си. Смятаме, че така ще се опознаят по-добре“, обясни директорът на училището. Тя уточни, че инициативата се провежда за първи път и очакват почти всички деца да се включат в нея. Така ученици и учители ще прекарат една неформална вечер заедно, да споделят интересите си и ще видят, че и малки и големи могат заедно да се забавляват.  

На 12 май ще бъде Деня на ученическото самоуправление. "В него деца ще заемат всички постове както учителски по съответния предмет, така и директорски, зам.-директорски, счетоводител, медицинска сестра и т. н. За всички постове имаме много желаещи. Кой ще заеме съответното място ще се избере след като се оценят, написаните от желаещите мотивационни писма, в които се стараят да привлекат вниманието. Децата с много голямо желание участват в самоуправлението. Те са големи и осъзнати, че това са важни неща и се опитват да бъдат на ниво“, каза още Горанова.

Нели ГЕРГЬОВСКА