Операта "Дон Жуан“, призната за едно от върховите постижения в творчеството на гениалния Моцарт, е новото творческо предизвикателство за екипа на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново. От културната институция уточняват за "Фокус", че репетициите на състава с гост-режисьора Петко Бонев и диригент-постановчика Георги Патриков са започнали през март. Премиерата на спектакъла е на 23 май от 19:00 часа в голяма зала на великотърновския театър.

Игривата психологическа драма "Наказаният развратник или Дон Жуан" от Волфганг Амадеус Моцарт е създадена по либретото на Лоренцо да Понте. Спектакълът се нарежда сред върховете на оперната класика, обяснява Петко Бонев, с когото МДТ поддържа дългогодишно творческо партньорство. Той е познат сред ценителите на изкуството в старата столица с операта "Травиата" на Верди, оперетите "Графиня Марица", "Царицата на чардаша", "Баядерка" на Калман и други.

"Основата в нашата режисьорска, диригентска, сценографска и певческо-актьорска концепция е да сме верни на авторите - великите Моцарт и да Понте, и честно, искрено и професионално да претворим историята в нейната епоха. Млади таланти, подкрепени от постановъчен екип с доказани успехи, техническа група, хор, балет и оркестър на изключително високо професионално ниво, жадно и удовлетворено навлизат в дебрите на мегаоперата "Дон Жуан" - репертоарна гордост на всеки национален и световен музикален театър", споделя гост-режисьорът.

Над сценичния дизайн и костюмите работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга се е заела Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

Изпълнителите на солистичните партии в спектакъла бяха избрани на кастинг, на който се явиха 45 солисти от цяла България, съседна Гърция и Сърбия. Артистите се конкурираха за осем от ролите, сред които на Дон Жуан, Донна Анна, Донна Елвира, Командорът, Лепорелло, Дон Оттавио, Церлина и Мазетто.

С "Дон Жуан" великотърновският театър ще участва в Международния фестивал "Софийски музикални седмици", както и в осмото издание на Летния оперен сезон "Сцена на вековете". На 15 юни от 19:00 часа операта ще бъде представена и в зала 1 на Националния дворец на културата в София.