С Андерсенови приказки и детско вдъхновение стартира маратонът на четенето в Регионална библиотека "Димитър Талев“ - Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

Той се организира по повод 2 април - Международния ден на детската книга, който е на датата, на която е роден прочутият разказвач на истории за малчуганите Ханс Кристиан Андерсен. 

Първи гости на библиотеката в този маратон, който въвежда децата в приказния свят на вълшебства и приключения, бяха децата от трета "б“ група "Слънчица“ на Детска градина №12 "Алени макове“, чийто учител е Ирина Никулина. 

Служителите на детския отдел отделиха специално внимание на творчеството на Андерсен и прочетоха на децата "Грозното патенце", една от най-хубавите приказки на датския писател. Приказки, които разкриха нови светове, добри герои и интересни истории. И не на последно място – приказки, които дават поуки на своите читатели.

 За да е и забавно, малчуганите оцветиха с много старание и желание картинки с приказни герои. 

Маратонът на четенето е традиционна инициатива на РБ "Димитър Талев“, защото по този начин се развива любовта към четенето и грамотността на децата, а това по-късно им помага за тяхното развитие и изграждане на личностни качества. 

Гостите на детския отдел не пропуснаха възможността да разгледат част от богатия фонд с книги. След това чудно пътешествие в света на приказките и книгите децата увериха, че отново ще се върнат в библиотеката, за да чуят още приказки, от които да почерпят още поуки и знания.