430 метра водопроводна мрежа е подменена с нова в свищовското село Совата. От Общината в крайдунавския град припомнят за "Фокус“, че дейностите стартираха в края на октомври. Те предвиждат авариен ремонт на 1200 метра ВиК инфраструктура в населеното място. До момента са сменени 250 метра хранителен водопровод, с разпределителна шахта и 180 метра водопроводна мрежа в селото. Предстои подмяната на още 800 метра водопровод, за който ще се търси допълнително финансиране.

Всичко направено досега струва 85 000 лева без ДДС.

За да се осигури средства за подмяната на амортизиралата водопроводна мрежа в Совата и останалите населени места на своята територия, Община Свищов е изготвила аргументирано искане до МРРБ за отпускане на допълнителни средства за 2023 година, с които да реши окончателно проблема с безводието. 

"Фокус“ припомня, че Община Свищов има дългогодишен проблем с водоснабдяването на населените си места, като в Совата той ескалира до въвеждане на бедствено положение в две поредни години. Кметът на Свищов Генчо Генчев алармира институциите на областно и национално ниво за безизходицата, в която се намират жителите на редица села и това доведе до стартиране на ремонтни дейности, чието успешно приключване ще осигури нормално водоподаване и спокоен живот на хората.