С около 50% са нараснали делата от група “Детско правосъдие, съобщиха от Окръжния съд във Варна. През изминалата 2023 година магистратите са гледали 118 такива дела, а през 2022-ра те са били 79.

Това са дела за определяне на мерки по отношение на упражняване на родителски права, издръжка, режим на лични отношения, даване разрешение, заместващо съгласието на родителя, комуто не са предоставени родителските права, за пътуване на детето, прекратяване на брака при наличие на родени от брака деца, както и дела по ЗЗДН (Закона за защита от домашно насилие), по които децата са обект на насилие.

По тези дела по ЗЗДН също беше регистрирано увеличение на постъпленията“.

По тези дела се наблюдава все повече и по-голяма правна и фактическа сложност. Налице и още едно усложнение по така нар. "детски дела“ – все по-често по тях имат участие страни, които не са български граждани, респективно следва да се издирват двустранни споразумения, договори, регламенти за определяне на приложимото право, събират се доказателства в други държави. Горното допълнително натоварва делото откъм правна и фактическа страна.