Мерки за енергийна ефективност въвеждат в ДГ "Чиполино“ в Свищов. Проектът на стойност близо 400 хиляди лева се реализира с безвъзмездна финансова помощ от НЕДФ, предаде кореспондент на "Фокус“.

Фирмата, изпълнител на дейностите е БИЛДИНГ СВ ЕООД. Стойността на договора е 377 836 лв., от които 150 000 лв. съфинансиране на Община Свищов.

ДГ "Чиполино" в град Свищов е едно от най-старите детски заведения на територията на общината. Сградата ѝ е строена 1974 година. Към момента в детското заведение се обучават общо 140 деца, разпределени в 2 яслени и 4 градински групи. За тях се грижат общо 31 човека персонал, от които 23 учители, четири медицински сестри, три детегледачки.

Основната цел на проекта е насочена към подобряване, обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура в сградата на ДГ "Чиполино“. В пакета от мерки са заложени: топлоизолация на външните стени; топлоизолация покрив; топлоизолация на под; мярка за енергоспестяване при генериране на топлина и вентилация, която предвижда подмяна на горивната база и преминаване от отопление на нафта на пелети, чрез подмяна на горелката; възможност за оползотворяване на енергия от ВЕИ, чрез изграждане на соларни системи за БГВ, включващи 8 бр. соларни панели, захранващи бойлери с две серпентини; доставка и монтаж на два индивидуални рекуператори, за подов монтаж, които да осигуряват нормативно изискуемите количества обработен пресен въздух; доставка и монтаж на система за енергиен мениджмънт, която ще обхваща 3 измервателни точки.

Повишената енергийна ефективност на сградата ще доведе до повишаване на мотивацията на децата, подобряване на образователните резултати и не на последно място до намаляване на разходите за енергоносители и по-ефективното им управление.

Проектът пряко ще допринесе за подобряване качеството на образование, възпитание и грижи, полагани в детското заведение, осигурявайки сигурна, осъвременена и достъпна среда за децата, съответстващи с европейските изисквания.