С малко над 31 хиляди лева ремонтират художествена галерия "Николай Павлович“ в Свищов. От местната администрация в крайдунавския град уточняват за "Фокус“, че дейностите са започнали преди около седмица и трябва да приключат до края годината. Те включват реконструкция на едно от фондохранилищата на галерията, което ще стане по-голямо и ще бъде изолирано, за да се създадат по-добри условия за опазване на културните ценности. Помещението ще се сдобие и с ново съоръжение за картини. Това са специално приспособени подвижни пана – иноваторски полични музейни стелажни системи, които дават възможност за правилно съхранение на експонатите и са функционално решение за спестяване на място.

Освен ремонтът на хранилището, ще бъде подновена изцяло дограмата с нова, след което всички светли пространства на галерията ще бъдат добре изолирани и уплътнени. Напълно сменено е вече и осветлението в експозиционните площи. Монтирани са нови лед осветителни тела, които освен, че имат по-добра функционалност са и енергоспестяващи.

Дейностите ще струват 31 237,59 лева, които са отпуснати от Министерски съвет с постановление от края на октомври.

Очаква се до края на месец декември ремонтът да приключи, тъй като през януари художествената галерия ще бъде домакин на част от събитията посветени на 160-годипшнината от рождението на Алеко Константинов.

Община Свищов работи и по процедура за отделянето на галерията като самостоятелен културен институт и регистрирането й като музей, съгласно Закона за културното наследство. Това ще разкрие нови възможности за развитие пред културната институция, като например работа по проекти и допълнителни форми за финансиране на ремонти и на дейности свързани с музейното дело.