Ремонтират интензивното отделение за терапевтично болни в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От лечебното заведение уточняват за "Фокус“, че дейностите ще струват 307 хиляди лева. Парите са осигурени от Министерство на здравеопазването като "Мерки за справяне с пандемията".

Реновирани ще бъдат манипулационни зали, кабинети на лекари и медицински сестри, сервизни помещения, коридори, стълбища и част от покрива над отделението. Интензивното отделение не е ремонтирано от създаването на болницата.

"Болницата има остра нужда от такава структура, тъй като тези терапевтични болни в момента са разпръснати и се лекуват в съответните отделения. Става въпрос за болните, нуждаещи се от интензивно лечение, но не следоперативно, а неврологични, терапевтично болни, пациенти с алергии, с кома от неизяснен произход, такива, които се нуждаят от непрекъсната грижа“, посочи управителят на болницата д-р Иван Иванов. Той припомни, че това отделение по време на пандемията бе превърнато в ковид отделение с интензивни пациенти, където се лекуваха най- тежките случаи на коронавирус.

От началото на пандемията през болницата в Горна Оряховица са преминали над 3000 пациенти с коронавирус. Отделението, което е с капацитет 14 легла, ще може да се трансформира и да приема интензивни пациенти при следващи ковид вълни или при други епидемии. Заедно с ремонтните дейности, ще се модернизират ел. инсталацията, вентилационната и кислородна система, отопление.

Министерството си партнира с болницата в Горна Оряховица, като по мащабния проект са обхванати още 132 лечебни структури и заведения в страната.