С 15 хиляди лева подпомагат дейността на Първи български хор "Янко Мустаков“ в Свищов. Средствата са осигурени по програма на Национален фонд "Култура“, по която Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ кандидатства. От културната институция уточняват за "Фокус“, че с парите ще успеят да реализират проекта "Пей с нас“. Заложената сума е в размер на 14 999.47 лв.

Целта е да се подпомогне и възстанови дейността на Първи български хор "Янко Мустаков“, пострадал тежко от пандемичната обстановка. Идеята е и да се популяризират българските традиции в многогласното пеене на наши и чуждестранни сцени. В тази връзка хористите вече са подготвили няколко концерта с разнообразен репертоар, посветени на годишнини от рождението и смъртта на бележити българи като Димитър Шишманов, Александър Шишманов, Йордан Николов, на основателя и патрон на първия хор в България Янко Мустаков, както и на 155-годишнината на хо́ра, която се навършва през 2023 година.

Първото представяне беше в Албания, където Първи български хор с диригент Елизабет Людмилова представиха пред публиката обработен фолклор, спиричуъл, поп, католически меси и мюзикъл.

Пари са отделени и за нови летни и зимни сценични облекла за хористите.