Зона за отдих в свищовското село Совата облагородяват с 15 хиляди лева. Средствата са осигурени по Националната кампания "За чиста околна среда - 2023 г.", съобщават за "Фокус" от Община Свищов. В основата на проекта е идеята да се възстанови паркът в централната част на селото, който да се превърне в едно приятно място за отдих и почивка. С неговото реализиране

се очаква парковата зона да придобие по-приветлив вид, което ще спомогне за подобряване качеството на живот на жителите на селото, а освен това ще се насърчи и местната общественост за бъдещи екологични инициативи.

"Общото състояние на зоната за отдих в момента е лошо, зелените площи са силно замърсени и обхванати от вредна дървесна и храстовидна растителност. Наличната инфраструктура е амортизирана: пешеходната алея е в лошо състояние – неравна и обрасла с растителност, оградата е компрометирана – на места липсва, кошчетата за отпадъци са прогнили от ръжда, пейките са с компрометирани – прогнили дървени части и т.н. Необходимо е да се извършат основно почистване, санитарна сеч, засаждане на нови растителни видове, обновяване на съществуващите пейки, подмяна на съществуващите кошчета за смет с нови, реновиране на пешеходните алеи, както и ремонт на оградата на местата, по които е компрометирана", обясняват от местната администрация.

Общият бюджет възлиза на 14 987,17 лв. и финансирането изцяло се осигурява от МОСВ – ПУДООС.