17,7 на 100 хиляди души население е била средната заболеваемост от туберкулоза във Великотърновска област през 2022-а година. Това сочат данни на Министерство на здравеопазването. От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново уточняват за "Фокус“, че в предходната 2021-а заболеваемостта е била 27,7 на 100 хиляди.

"През 2021 година регистрираните заболявания от активна туберкулоза в региона са 63, от тях новооткритите са 29 (29 новооткрити за 2020 година, 38 – за 2019-а, 48 – за 2018-а, 56 за 2017-а)“, обясняват още от РЗИ.

Днес, на 24 март, отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. По този повод  Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания "Д-р Трейман" извършва безплатно скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета; консултации; прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица.

Здравните специалисти припомнят, че туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството и представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове.

"Епидемията от COVID-19 даде значително отражение на резултатите, постигнати в борбата с туберкулозата в световен мащаб. Днес туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве и тази заплаха не следва да бъде подценявана. Болестта присъства във всички страни и възрастови групи, като хората с туберкулоза са сред най-маргинализираните и уязвими лица. Причинителят на туберкулозата е микобактериум туберкулозис (бактерия на Кох), отличаващ се със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 години. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5 - 10 минути. Туберкулозата е лечимо заболяване, ако своевременно е открито и лекувано, съобразно международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус“, казват още от РЗИ-Велико Търново.