Глоба в размер на 10 хиляди лева наложиха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица на "Кроношпан България“ ЕООД. Милка Асенова, експерт в екоинспекцията уточнява за Агенция "Фокус“, че санкцията е в следствие на проверка по сигнал на граждани за задушлива миризма и задимяване, подаден през юли. В хода на дейностите специалистите установяват, че предприятието не е спазило условие в действащото комплексно разрешително и е допуснало замърсяване на атмосферния въздух, въпреки задължителните филтри за предотвратяване на такова. Проверяват се и други сигнали от граждани, подадени през септември.

През миналия месец екоинспекторите са посетили общо 130 обекта в Търновска и Габровска области. Издадени са седем предписания. Съставени са и два акта – за установено административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и за неизпълнение на дадени предписания по Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Наказателните постановления също са две, на обща стойност 12 хиляди лева.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 6 245,10 лв. От получените суми 4 996,075 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Най-големи приходи са получили Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица.

Основните акценти в контролната дейност на РИОСВ през отчетния период са планови проверки на защитени вековни дървета и на защитени територии, на условия в издадени решения по процедури по ОВОС, ЕО и ОС, по компоненти и фактори на околната среда и по сигнали и жалби.

Установени са няколко нерегламентирани сметища в Горнооряховска община, на които са изхвърляни основно битови и строителни отпадъци. Кметът инж. Добромир Добрев е получил предписание да организира почистването на терените до 15 ноември.

Екоекспертите проверяват и сигнал за замърсяване на Янтра край Долна Оряховица, за което се предполага, че отношение имат "Захарни заводи“ АД. От представител на Регионална лаборатория – Велико Търново е взета водна проба за изследване на показателите pH, Неразтворени вещества, Нефтопродукти, БПК5, ХПК (бихроматна), Екстрахируеми вещества, Азот амониев и Фосфор. В РИОСВ не е постъпвала информация за авария в инсталациите на дружеството.