Между 800 000 и 1 000 000 лева са необходими за възраждането на родилния дом "Весела". По идея на шефа на общинското здравеопазване в Пловдив доктор Калин Калинов спешно се прави план-сметка за точната сума, нужна за обновяване на клиниката, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Градът изпитва остра нужда от родилен дом. Събрах специалисти, но там няма елементарни условия и затова трябва да предприемем незабавни мерки", коментира д-р Калинов.

АГ болницата работи и сега, но не както трябва, защото всичко тъне в разруха. Последният вътрешен ремонт е от преди демокрацията. От обновяване имат нужда трите операционни, родилната и предродилната зали, реанимацията, неонатологията. 

За нова апаратура трябват около 1 милион лева, тъй като само една лапароскопска колона струва около 320 000 лв, а трябват още поне две операционни маси, ехограф и т. н., изброява здравният шеф. 

Темата за обновяването на АГО "Весела" е обсъдена на работната среща за общинската здравна стратегия. В хода на дискусиите се родила идеята да се проведат по-малки работни срещи по различни теми. Първата от тях ще е посветена на родилното дело и ще се проведе след две седмици. Целта е да не се "изпусне" персоналът.

Всички предложения, които възникнат по време на работните срещи, ще бъдат обобщени и д-р Калин Калинов ще ги внесе за обсъждане в Общинския съвет. Надява се добрите инициативи да се одобрят и приемат от общинските съветници.