Рязкото покачване в цените на основните храни във Великотърновска област забавя темпа си. Данните от седмичния бюлетин за цените на едро, който се изготвя от Държавната комисия по стоковите борси и тържища, сочат, че в края на октомври и началото на ноември няма промяна в това, което търновци плащат за основните продукти, които слагат на масата си. Това сочи репортерска проверка на "Фокус". Не така беше, обаче, в средата на лятото, когато поскъпването беше рязко.

Въпреки това, експертите прогнозират, че се очаква тенденцията за плавен ръст, която наблюдавахме през последните два месеца да се запази, заради повишените цени на производството.

В началото на ноември жителите на областта са плащали между 1,80 и 2,50 лв. за килограм захар, 4,70 лв. пък е струвал килограм боб. Оризът е бил почти двойно по-евтин – 2,36 лв. за килограм. Това са цени на тържищата и в борсите. Килограм брашно струва между 1,15 и 1,35 лв., а в магазините – около 2,00 лв. Висока остава цената на олиото – над 5,00 - 5,20 за литър и то на едро. Едно яйце струва между 0,27 и 0,29 лв., което означава, че за опаковка от шест яйца търновци плащат в магазина минимум 2,40 лв. Най-евтиният кашкавал е около 15,00 лв. на едро, а сиренето – около 9,00 лв. – отново на едро. За килограм замразено пиле цената е около 5,00-5,70 лв., а за килограм кайма – между 6,40 и 7,15 лв. 

Анализите на експертите показват и, че тези цени са реални и на пазара няма спекула. Потребителите обаче не са сигурни в това. Повечето от купувачите казват, че всичко им се струва завишено и им става все по-трудно да осигуряват основните храни на своята трапеза. Хората казват и, че все по-често и се налага да се лишат от едно, за да купят друго.

Луиза ТРАНЧЕВА