С 10 са се увеличили за седмица случаите на грип и остри респираторни заболявания във Великотърновска област. Това показват данните от статистиката на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". За периода от 27 март до 2 април заболелите са били 58, като в предходната седмица /20-26 март/ те са били 48. Специалистите отчитат още, че най-много болни има сред децата на възраст между 5 и 14 години /317,70 на 10 000 човека/, следвана от групата на 15-29-годишните със заболеваемост 178,57 на 10 000.

"Анализът на данните показва, че заболяемостта от грип и ОРЗ на територията на област Велико Търново леко се увеличава в сравнение с предходната седмица, но не достига до епидемични стойности", казват още от РЗИ.

Проверка на "Фокус" показва, че пред всички кабинети на лични лекари в градската поликлиника има поне по две деца, които чакат за преглед с родителите си, което потвърждава и статистиката. Място за притеснение, обаче, няма, уверяват докторите.

Лек ръст има и в средната заболяемост от COVID-19, което за седмица се повиши с шест пункта и към днешна дата е 15,07 на 100 хиляди.

"Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето", напомнят от РЗИ и уточняват, че допълнителна информация можете да откриете на техния сайт.

Луиза ТРАНЧЕВА