Ръст на туризма в Пловдив отчитат тази година, съобщи за Агенция "Фокус" Еню Енев, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия".  "Пловдив не страда от липса на туристи, цяло лято се радвахме на такива. За това допринасят и различните мероприятия, които се организират в града", каза Енев.

Въпреки нестабилността в държавата, от бранша са доволни, че мярката за 9% ДДС е удължена за още една година. "Това е добър знак за нас, сега сме малко по-спокойни и това повлиява на бизнеса ни“, коментира още Енев.

Времемното правителство си върши работата, смятат от бранша, но и се надяват скоро да има ново правителство. Дават им се и помощите за електроенергия за бизнеса.

По-големи щети на бизнеса в момента нанася войната в Украйна, не толкова инфлацията, смята Енев. Заради войната има отлив на туристи от бившите съветски републики.

"Важното е да бъде обстановката мирна и спокойна, туристите си пътуват, а ние ги очакваме. Чакаме и сняг, пистите са подготвени", каза Енев. 

"Ахилесовата пета" на бранша е персоналът. "Много от хората са напуснали заради несигурността по време на ковид пандемията. Преминали са в друга сфера или са напуснали страната.

"В момента сме се ориентирали към внос на работници от други страни. Това са бесарабски българи, украинци и поглеждаме към Индия и Пакистан“, разкри още Еню Енев. По думите му, това ще се случи с междуправителствени спогодби.