Ръст на приходите в бюджета на Община Варна е отчетен за деветмесечието на годината спрямо същия период на миналата година. Информацията за изпълнението на бюджета за периода 1 януари – 30 септември 2022 г. беше представена на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет към местния парламент, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Отчетът на приходите, общо за държавни и местни дейности, към края на септември е в размер на близо 283 млн. лева и спрямо 2021 г. процентът на изпълнение е 107%. Получените приходи за деветмесечието са с 18,3 млн. лева повече от тези за същия период на предходната година.

Реално получените постъпления възлизат на 373,2 млн. лева, включващи наличните средства, отразени с отрицателен знак (-90,5 млн. лева) за балансиране на приходната и разходната част на бюджета. Тази сума представлява 62% изпълнение на уточнения план и 67% от първоначалния план за 2022 г.

Първоначалният бюджет на общината за 2022 г., приет от Общинския съвет, бе в размер на 559,7 млн. лева. Уточненият план към 30 септември възлиза на 600,4 млн. лева вследствие на корекции във взаимоотношенията на общината с централния бюджет и получени трансфери от ресорните министерства, общо в размер на 40,7 млн. лева.

Увеличение на събираемостта има при почти всички местни данъци и такси. Дори туристическият данък бележи добро изпълнение в размер на 3,8 млн. лева и е 1,45 млн. повече от събраните средства за 2021 г.

При разходите най-голям е относителният дял за функция "Образование“ – 43%. Следват разходите за функция "БКС – Инженерна инфраструктура“ – 16%, "Икономически дейности и услуги“ – 13%, "Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ – 10%. За образование като приоритетна функция са предоставени близо 123 млн. лева от местната хазна, което е с 10 млн. лева повече спрямо миналата година.

По капиталовата програма общо отчетените средства са в размер на 39,2 млн. лева. 26,2 млн. лева от тях са за изпълнението на проекта "Екологично чист транспорт на Варна“, по който ще бъдат доставени нови електрически автобуси.