Ръст на делата, образувани по реда на Закона за защита от домашно насилие, отчитат от Районния съд в Русе, предаде репортер на "Фокус".

От началото на тази година техният брой е 18, докато за същия период през 2023 г. той е бил 12. За цялата изминала година делата за домашно насилие, заведени в Районния съд в града са били 106. Данните бяха представени по време на среща в Областната администрация, на която експерти от Клуб "Отворено общество“ – Русе и Сдружение "Център Динамика“ споделиха с журналисти различни иновативни подходи как да бъде разпознавано домашното насилие и как то да бъде отразявано пред обществеността, така че да бъдат напълно защитени правата на пострадалите.

Сред акцентите в срещата беше и актуалната законодателна рамка, касаеща насилие, основано на пола, видовете домашно насилие, както и гражданско-правните способи на защита и етични норми при отразяване на домашно насилие с фокус върху ромската общност. В последните промени в Закона за защита от домашното насилие е предвидено създаването на регистър на извършителите, който ще се управлява от Министерството на вътрешните работи. Бяха обсъдени и възможностите за проактивна информационна кампания за защита от всички форми на домашно насилие. Подобна мярка е необходима, защото в малките населени места все още преобладаващата част от хората се срамуват да говорят по темата за домашно насилие. Очакванията са кампанията освен да бъде с фокус върху превенцията, също така да разясни подробно правата на хората, но и да насърчи отговорността в обществото. Така би трябвало повече хора да се престрашат да споделят, че те са били жертва на домашно насилие или пък знаят за упражнявано такова върху близки и приятели, както и за неговия извършител. За момента сред основните проблеми е, че често свидетелите на домашно насилие се притесняват да говорят открито по проблема, за да нямат после самите те проблеми и да се превърнат и те в жертва.

Припомняме, че от октомври 2022 г. в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от

областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. През изминалата година от услугата са се възползвали над 200 души от региона. От януари 2024 г. до момента Центърът е помогнал на повече от 30 потърпевши.

Инициативата се проведе в рамките на проект "Партньорство с кауза“, който се реализира от Сдружение "Център "Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб "Отворено общество“ – Русе и Областната администрация, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г. Подобни обучения бяха направени сред представители на местната и държавната власт, учениците в региона, както и ромската общност. В тях се включиха над 640 души от областта. Близо 40% от участниците в информационните срещи по Закона за защита от домашното насилие са били подрастващи. Става дума за 240 ученици от Русенско, пред които е била представена информация на достъпен език как да разпознават и действат в случаи на домашно насилие. Същевременно повече от 166 жени от ромски произход са участвали в обученията. Над 270 експерти от различни институции, полиция и социални работници също са се включили в дискусиите.