На 30-ти май 2024 г. от 14:00 часа ще бъде дадено началото на третото общинско състезание по роботика за деца от 3 и 4 клас. Събитието ще се проведе в Спортна зала "Академик" на Русенски университет "Ангел Кънчев" и се организира по инициатива на Община Русе, Русенската Алма Матер и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе). Генерални спонсори на третото издание на събитието са Хуауей Технолоджис България ЕООД, Сименс ЕООД и Издателство "Просвета - София" АД.

В тазгодишното издание на състезанието участие ще вземат повече от 45 ученика от 3-ти и 4-ти клас на СУ "Васил Левски", СУ "Възраждане", СУ "Йордан Йовков", ОУ "Васил Априлов", ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Тома Кърджиев", ОУ "Никола Обретенов", ОУ "Олимпи Панов", ОУ "Ангел Кънчев", ОУ "Отец Паисий" – гр. Мартен, както и ученици от групите по роботика на ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе. По време на състезанието децата ще бъдат организирани в 15 отбора, които ще премерят сили в три категории – "Светлинна щафета", "Следене на линия" и "Роботанци".

Събитието се организира във връзка с провежданите от университета и ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе образователни STEM курсове по роботика с микрокомпютрите micro:bit и роботизираните платформи micro:maqueen. Съдържанието на тези образователни курсове е специално разработено от преподаватели от катедра "Телекомуникации" на Русенския университет и е съобразено със знанията и възможностите на учениците от 3-ти и 4-ти клас.