Русенският музей организира презентационен тур до "Затрупаната“ скална църква - част от археологическия резерват край село Иваново, съобщиха от музея. Това е мястото, където през XIII в. възниква скалният манастир "Св. Архангел Михаил“.

Поредицата от турове, които се провеждат до "Затрупаната“ скална църква, се случват във връзка с навършването на 700 години от надписа на Иво Граматик. 

Групата ще има възможност да се запознае с основните части от Ивановския скален манастир "Св. арх. Михаил", които се намират от дясната страна на Русенски  Лом, гледано по течението на реката. Те са разположени в местността "Писмата", където е поставено началото на пещерната обител от св. Йоаким. Екскурзоводската беседа  ще акцентира върху триредовия надпис на Иво Граматик в храма при Господев дол. Той е с летописен характер, дава ценна информация и е най-дългият запазен надпис в скалите на Ломовете.

Презентационният тур ще се състои днес. Водач ще е уредникът в Регионален исторически музей - Русе Евгени Георгиев. Часът на тръгване е 10.00 ч.

Групата ще бъде до 15 човека, а включването в нея става чрез предварително записване на телефон 082/ 825 003. Сборният пункт е паркингът, който се намира до обект Ивановски скални църкви. Участниците в маршрута трябва да са снабдени с удобни обувки, дълги панталони и вода за пиене. Цената за участие в обиколката е 10 лв. Заплаща се на място.