При голям интерес от учениците преминават спектаклите по произведението на Иван Вазов "Епопея на забравените“ с режисьор Ивайло Ненов. Образователната инициатива на ДТ "Сава Огнянов“ срещна разбиране, съдействие и подкрепа от "Регионалното управление на образованието“ в Русе. На сцената с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати се показва творчеството на Иван Вазов. Младите хора се запознават с героиката на онова време, самоосъзнаването и пътя към свободата.

“Епопея на забравените" е цикъл от оди, създадени да възпеят бързо забравените ни герои след Освобождението, споделя режисьорът Ивайло Ненов.

"Одите открояват и мрачното, и светлото в българската история. Историята ни преди Освобождението, която Вазов описва, е съизмерима по трагизъм и емоционален заряд с древногръцките трагедии. В спектакъла се опитахме да изтупаме стихотворенията от фалшивия патос, с който те се декламираха в продължение на много години, и да потърсим искрения прочит на съвременния човек, преклонението към чутовния подвиг, но и смирено да вникнем в неизбежната равносметка.“, допълва Ненов.

Постановката се играе само пред ученическа аудитория и няма свободен показ. Практически, придържайки се към текстовете на Иван Вазов, спектакълът е допълнение на учебния процес в горния курс.

"Епопея на забравените има важната задача за събуждане на колективната памет, защото тъкмо тя е гарант за историческото ни съществуване. С помощта на талантливите актьори от трупата вярвам, че успяхме да запалим още една свещичка в паметта на днешното поколение“, споделя Ивайло Ненов.

Режисьор – Ивайло Ненов, сценография и костюми Евгения Явашева, музика Пламен Мирчев – Мирона. Участват: Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Марияна Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров.