Гимназисти от специалност "Художествена дърворезба" от ПГДВА "Йосиф Вондрак" с учителя по практика, г-жа Мая Ванева, участваха в Националния летен вълчи лагер "Вековният бряст" в село Нисово по покана на Скаутски клуб "Приста скаут", пише Dunav most.

Учениците демонстрираха уменията си като резбоваха с орнаменти дървени лъжици и други предмети за бита. С много ентусиазъм и вълнение споделиха тайните на древния занаят и запознаха скаутите с тънкостите на изработката и украсата на изделията. Предаването на умения не е ново за младите дърворезбари от гимназията. През лятото на 2023 година в Рожен група ученици участваха в инициативата "Твори с дърво и засади дърво" - форум на занаятите, където получиха признание за изработеното от тях изделие, отбелязват от учебното заведение.

Под ръководството на г-н Василев ученици от гимназията специалност "Художествена дърворезба" посетиха Задругата на майсторите в град Русе и разгледа всички ателиета на майсторите - занаятчии. Майстор Ангел Митрофанов изнесе открит урок за тънкостите на занаята като увлекателно и професионално подготви младите хора за бъдещата им реализация. Той демонстрира изработени от него изделия, а гимназистите в неформална обстановка споделиха впечатления и зададоха въпроси. От името на всички майстори учениците получиха покана за посещения по всяко време и споделяне на опит с професионалисти.