Продължава изграждането на дългоочакваната скейт площадка, разположена в непосредствена близост до Алпинеума в Парка на младежта в Русе.

Заради особеностите на проекта и сложните цилиндрични и сферични форми, по нея се работи предимно на ръка. Въпреки това от фирмата изпълнител очакват да завършат дейностите през август.

В строителството се включват както проектантът Георги Георгиев, който подробно представи идеята пред скейт общността миналата есен, така и русенецът Радни Раднев – представител на клуб "Русе скейтбординг" и дългогодишен организатор на скейт събития в града.

Въпреки опита си в изграждането на скейт площадки в цялата страна, екипът се сблъсква за първи път с характерната за Русе льосова почва. Строителите споделят, че са имали затруднения през дъждовните дни, когато е трябвало да укрепват обратния насип. Това в известна степен е забавило дейностите, но ги прави по-мотивирани да завършат в срок.

"Паркът, който правим тук като замисъл и като изпълнение може би ще е най-добрият до момента в България. За всеки има по нещо - от най-старите до най-младите. Тук човек може да започне тепърва да се учи  и в същото време има условия и за професионалисти, които смятам, че ще останат доволни", казва Раднев.

Съоръжението ще включва две основни секции – боул и стрийт (с елементи от градската среда). Полираният бетон предполага добра скорост при каране и изпълнение на по-технични трикове и в същото време не позволява вибрации и вдигане на шум, както металните съоръжения до Дома на културата, които се ползваха доскоро.

Разположението на скейт площадката в парка дава отлични условия за каране дори в горещините, като по изрично настояване на кмета Пенчо Милков проектът и изпълнението не са засегнали нито едно дърво и ще запазят любимата на русенци мечка до Алпинеума.

"Скоро ще стане и след това много ще се забавляваме. Мястото е уникално и всеки, на когото съм го показвал, завижда благородно", каза Георгиев, който кара от повече от 30 години и също няма търпение да изпробва новата русенска придобивка.

"Герамис интернешънъл" е българска компания, проектирала и изградила скейтпаркове в София, Бургас, Добрич, Самоков, Поморие, Царево и много други. Акцент в работата на фирмата е цялостното проектиране, качествената изработка и естетиката на специфичните форми на скейт съоръженията.