Константин Исаев, Савина Илиева, Калина Попова, Марио Цветанов, София Стоянова, Георги Бакърджиев, Патрисия Димитрова, Никола Добрев и Тодора Бойчева са деветте талантливи деца, които ще представят Русе на Международния космически лагер в Измир. Програмата ще предложи на участниците незабравимо приключение и ценни знания за КосмМладите надежди са възпитаници на няколко русенски училища – МГ "Баба Тонка“, АЕГ "Гео Милев“, СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" и ОУ “Любен Каравелов“. Двама от тях - Константин Исаев и Никола Добрев, ще се включат безплатно в програмата, след като получиха пълна стипендия, осигурена от Община Русе и от партньора ѝ – Центъра за творческо обучение. Те бяха определени от национално независимо жури за участие в програмата "Space Camp Turkey" 2024, след като спечелиха конкурс за авторско есе.

Георги Бакърджиев и София Стоянова, които спечелиха миналата година, но заради земетресенията в Турция участието им бе отменено, също са с пълна стипендия. Останалите деца ще заплатят своето участие в програмата на космическия лагер, тъй като са достигнали близък до максималния резултат и ще имат възможност да заминат заедно с участниците стипендианти.

"Това е невероятна възможност за нашите млади изследователи да разширят своите хоризонти и да се вдъхновят за бъдещи кариери в областта на науката и технологиите. Нека им пожелаем успешно и вдъхновяващо приключение в космическия лагер в Турция. Очакваме с нетърпение да чуем за техните преживявания и нови постижения“, каза кметът на Русе Пенчо Милков. Децата получиха знаме с герба на Русе, с което да представят родния си град. Успех на лагера им пожелаха още зам.-кметът Борислав Рачев и началникът на отдел "Образование, спорт и младежки дейности“ Таня Тодорова.

Русенските деца ще заминат за Турция на две групи и ще прекарат една седмица в учебно-тренировъчния център. Той е създаден по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите.

  Космическият лагер разположен в Измир, Турция, е международно призната обучителна програма, която предлага на децата и младежите възможността да се потопят в света на космонавтиката. Участниците ще имат шанс да научат повече за астронавтиката, ракетните технологии, роботиката и много други.