Осем депутати ще могат да излъчат русенци на предстоящите на 2-и октомври избори за Народно събрание. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/. На практика промяна в бройката на народните представители от Русенско няма. Така се оказва, че деветнадесети русенски многомандатен изборен район /МИР/ се нарежда на седмо място в страната по брой народни представители от общо десет възможни. Областта е наравно с Велико Търново, Хасково и двадесет и шести софийски МИР.

По традиция най-много лица в новия парламент ще бъдат избрани от двадесети и трети софийски район – 16, следван от Варна с 15. Третото място остава за Бургас и двайсет и пети софийски МИР с 14 народни представители. Най-малко депутати – наполовина на русенските или четирима в 48-ото Народно събрание ще влязат от Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Колкото до местата в Районната избирателна комисия /РИК/, припомняме, че тя ще бъде съставена от 13 членове. Близо 31% от тях ще бъдат от най-голямата политическа сила в 47-ото Народно събрание, а именно коалиция "Продължаваме промяната“. Те ще могат да излъчат четирима членове за състава на РИК.

Трима ще бъдат представителите на "ГЕРБ-СДС“, двама за ДПС и по един за "БСП за България“, "Има такъв народ“, "Демократична България – обединение“ и "Възраждане“. Трябва да се има предвид, че председателят, заместник-председателите, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила.