Днес Общинският съвет подкрепи предложението ми за удостояване на Н.В.Пр. Русенския Митрополит Наум със званието "Почетен гражданин" на Русе. Това съобщи кметът на града Пенчо Милков в профила си във Facebook.

Припомняме, че решението бе взето след предложение от Милков, посочващо неоценимата му роля като духовен водач и обединител на русенци.

"Отдал целия си живот на духовната служба, той се грижи за изграждането на дълбоки християнски и културни ценности в нашата общност", пише той.

На 6 април 2014 г. отслужва първата си света литургия в катедралния храм "Св. Троица" като епархийски архиерей на Русенската епархия, разказва още кметът.

"Дядо Наум е нашият духовен водач, който е до нас във време на изпитания и радост, дарявайки ни от своята вяра. Изказвам и дълбоката си признателност за неговата подкрепа, за насоките и съветите, които ми е давал през годините", добави Пенчо Милков.

Припомняме, че под неговото ръководство Русенската митрополия ремонтира редица храмове и манастири в епархията си, в т.ч. и двата манастира в селата Копривец и Каран Върбовка. Негова заслуга е и възстановяването  на уникалната църква "Св. Петка" в Русе.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум се утвърди като една от ярките фигури в русенския духовен живот. Той е верен съмишленик и духовен водач както в общението с миряните, така и в изграждането на общокултурно пространство на вяра, доверие и съпричастност към културните и духовни ценности на нашето съвремие.

Неоценима е и неговата роля на духовен водач и обединител във времена на пандемия от COVID-19, икономически кризи и политическо разделение. С посланията си за толерантност и съпричастие той успява да обедини паството си със силата на вярата в човешкия дух и изконните човешки ценности.

Н. В. Пр. Русенският митрополит Наум е втората духовна фигура, която бива удостоена със званието Почетен гражданин на Русе. През 2004 г. с високата чест бе почетен тогавашният русенски митрополит Неофит, информира Община Русе.