На понтона на "Дунав турс“ акостира първият за сезона круизен кораб с туристи. "Viking Lif“ се движи по линията Будапеща – Гюргево и превозва над 170 пасажери от САЩ, Канада, Нова Зеландия и Бразилия.

"Началото на туристическия сезон отваря врати към нови възможности за гостуващите туристи да се насладят на красотата на нашия град, познат освен със своята богата история, архитектура и културно наследство, и с гостоприемството си“, каза заместник-кметът Златомира Стефанова, която отговаря за звено "Туризъм" в община Русе. Тя пожела от името на кмета Пенчо Милков на туристическата компания "Балкантурс“ ЕООД и на капитана на кораба успешен сезон и доволни гости, коитода отнесат със себе си добрите преживявания и спомени от града ни.

Около 500 спирания на пасажери ще посрещне града ни при добри условия за корабоплаване. Сезонът за първи път започва няколко дни по-рано от обичайното, но ще приключи през декември, което също е ново за круизните пътувания по Долния Дунав.

Туристите получиха специално изработена брошура за обектите в общината, а заместник-кметът подари на капитана на кораба книгата "Русе – за първи път в България“ и инвестиционния профил на Община Русе, които да запознаят гостите предварително с града ни.

Предвидени са две екскурзии на брега, от които пасажерите могат да изберат - Велико Търново или градска обиколка на Русе.

За сезон 2024 най-голям дял за входящия туризъм по реката ще имат пасажери от САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Австралия.