В понеделник, 22 август, около 13 ч. на русенския бряг ще слязат над 160 участници в най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата ТИД (TID – Tour International Danubien) по река Дунав. Това съобщиха от Община Русе.

35 от тях плават от началната точка – град Инголщад (Германия), като ще имат възможност да се насладят на вкусна храна между яхт клуба и сградата на БУЛРИС на ул. "Пристанищна", a по-късно и да разгледат Еко музея и забележителностите на Русе.

Големият Дунавски воден поход представлява пътешествие от типа "човек, лодка и багаж‘’ в продължение на 74 дни или два месеца и половина. Участниците преминават през всичките десет държави, разположени по поречието на Дунав - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния.

Тази година приключението стартира на 25 юни и ще завърши на 27 август в Силистра поради съображения за сигурност. Всеки отделен етап е разделен на отсечки с дължина на дневния маршрут между 30 и 60 км.

Ежегодно България се включва във водния поход и по традиция е домакин на етапа "Ново Село – Силистра“, който тази година ще се проведе в периода 13 – 27 август.

Най-дългата гребна регата с кану или каяк в света се организира от 1956 г. и вече 65 г. създава приятелства и укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различните дунавски страни.