Разговор за КМГ с кмета на град Русе – Пенчо Милков по повод организирането на Летния фестивал на драконови лодки през юни т.г. в България, както и за предстоящото домакинство на българския дунавски град на Световното състезание през 2025 г., предава Радио Китай.

Въпрос: Г-н Милков, както знаете през юни предстои провеждането на Летния фестивал на драконовите лодки на Панчаревското езеро край българската столица. Вие сте един от инициаторите по принцип на идеята за провеждането на този тип фестивали в България. Моля, разкажете ни повече за възможностите на Русе да се включи в подготовката на това предстоящо атрактивно събитие?

П.Милков: Заради предстоящото през 2025 г. домакинство на Световното първенство по драконови лодки, което ще е в Русе по решение на Международната федерация по кану-каяк (ICF), е съвсем нормално и естествено да има и фестивали по драконови лодки. През март се проведе съвместна работна среща в София с организаторите на фестивала, Столична община и наш експерт от Община Русе, на която бе взето решение, че първият фестивал по драконови лодки ще се проведе на 24 и 25 юни на Панчаревското езеро. Община Русе ще участва във фестивала като официален гост, а специални гости ще бъдат делегати от Китай. Събитието ще се състои от няколко дисциплини - 200 м, 500 м и 1000 м. Фестивалът ще даде възможност на присъстващите да се докоснат и опознаят културата на Китай, тъй като участие ще вземат китайски артисти и музиканти, и ще бъдат показани арт изделия, традиционна кухня и произведения на изкуството. Ще бъде мащабен и цветен празник. В момента Община Русе работи в посока организиране на такъв тип фестивал на драконовите лодки и в Лесопарк "Липник“. В началото на юни ще придобием 4 драконови лодки (2 малки - за екипаж от 10 човека, и 2 големи – за екипаж от 20 човека). С това попълнение в гребните спортове ще имаме възможност да тренираме на вода, както и да организираме съвместни прояви между съседните общини. Този спорт ще ни даде възможност за сплотяване на колектива и допир с красивата природа на Лесопарка, цитира "24 часа".

Русе беше избран да бъде домакин на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. Какво Ви мотивира да бъдете домакини на това уникално събитие и какъв ще бъде според Вас ефектът от случването му, както за българските представители, които ще участват, така и за чуждестранните им конкуренти. Освен това, в Русе се провеждат и други инициативи, свързани с Китай и представянето на възможностите за туризъм между нашите две страни. Бихте ли ни разказали повече за идеите, които имате бъдещите българо-китайски отношения?

П.Милков: Ние бяхме избрани за домакини на Световното първенство по драконови лодки. Благодарение на този грандиозен спортен форум сегашната база в Лесопарк "Липник“ ще бъде обновена и реновирана, което ще даде нов облик на гребните спортове в община Русе. Това ще ни позволи да подготвим състезателно трасе за провеждане на други международни, държавни и вътрешни първенства по гребане, което поставя Русе на световната спортна карта. Ще насърчим едно ново поколение спортисти. Силно вярвам, че след Световното първенство ще последва вълна от положителни събития.

Русе поддържа отлични отношения с китайското посолство в България. През април делегати от дипломатическата мисия посетиха града. По време на тридневната визита те се срещнаха с мен и представители на културните институции, като бяха обсъдени Фестивалът "Драконови лодки“ и бъдещи съвместни прояви. Гостите от Китай показаха изложба с фотографии от своята страна, която се радваше на голям интерес от русенци и гостите на града. Представена бе и книгата "Китай през погледа на българите“. Заведохме ги и в училище "Васил Левски“, където 16 паралелки от 1 до 12 клас изучават китайски език. Представителите на Посолството на КНР в България имат лична покана от мен да присъстват и на ежегодния русенски фестивал "Уикенд туризъм“, който е крачка напред в бъдещото сътрудничество между нашите страни.