Днес на Градския стадион се за първи път в Русе се проведе спортната инициатива "Спортувай с президента“, която включва лекоатлетически дисциплини и двигателни упражнения за измерване на бързина, сила, издръжливост, ловкост и гъвкавост. В участие взеха над 200 деца между 6 и 15 годишна възраст, които се надпреварваха в състезателната активност "Президентски тест“.

Сред най-добре изявилите се участници от всички издания ще бъдат избрани 12 момичета и 12 момчета, които в края на годината ще получат награди за отличното си представяне лично от президента Румен Радев.

Спортното събитие бе уважено от кмета Пенчо Милков и заместника му с ресор спорт и младежки дейности Борислав Рачев. Представител от кабинета на президента беше Георги Александров - съветник по младежта и спорта на държавния глава.

В предизвикателството участниците премериха сили в следните дисциплини: лицеви опори, коремни преси, бягане на 400 метра и "совалка", скок на дължина от място, наклон напред от седеж и хвърляне на медицинска топка.

Инициативата "Спортувай с президента“ има за цел  чрез личен пример и колективните усилия на институции, родители, преподаватели и треньори, да се повиши физическата активност и да се подобри здравния статус на децата и младите хора. Чрез спортното събитие на по-късен етап ще се направи оценка на общата физическа годност на децата и цялостна програма за мотивация и физическо възпитание.