На децата с редки генетични заболявания ще е посветено 20-ото юбилейно издание на инициативата "Българската Коледа“ през 2022-а/2023-а година. Символичното начало на акцията бе дадено във Велико Търново от президента Румен Радев, предаде кореспондент на "Фокус“. Държавният глава подчерта, че градът и МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ са избрани, защото от тук призивът на кампанията ще звучи силно и истински. Благодарност за признанието изказа директорът на търновската болница д-р Красимир Попов.

"Който има здраве, има и надежда, който има надежда – има всичко. С колегите сме убедени, че инициатива като тази носи надежда и здраве. Желая успех на кампанията от мое име и от името на колегите си. Благодаря в аванс на всички българи, които ще дарят средства, жизненоважни за детското здравеопазване“, каза още д-р Попов.

Президентът Радев припомни, че при последното 19-о издание на "Българската Коледа“ е събрана рекордната сума от над 3 млн. лв. news pic 2
© Фокус
Подпомогнати са 517 деца, а апаратура са получили 22 болници в страната.

"Избрах да дадем началото точно тук, във Велико Търново, където всяка година се полагат грижи за хиляди деца. От тук нашият призив ще звучи силно и истински, защото "Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания – тя е много повече. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности, тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя успява да обедини хора от различни професии, образование, социално положение около една обществено значима кауза“, допълни държавният глава.

Приветствие отправи и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който подчерта кампанията "Българската Коледа“ прави много, макар и не с огромен финансов ресурс.

"Аз съм тук с идеята да ви обещая, че през нашия макар и кратък мандат, колкото и да продължи той, ще положим абсолютно всички усилия да заделим средства от Министерство на здраве
© Фокус
опазването и от държавата за увеличаване на този ресурс за детско здравеопазването“, заяви здравният министър д-р Меджидиев.

Благодарности за избора на Велико Търново за начало на акцията изказа и кметът Даниел Панов, който припомни, че великотърновци са хора с добри сърца и винаги помагат. Изрази уверение, че това ще се случи и този път. Към призива за помощ на кампанията се присъедини и областният управител Георги Гугучков, който също пожела здраве на цялото общество.

Проф. Виолета Йотова, член на Експертния съвет на Българската Коледа подчерта, че идеята на кампанията е да обърне фокуса на обществото към проблемите у нас на тези деца, както и да повиши вярата в науката и прогреса.

Церемонията продължи с изпълнения на деца от различни певчески и танцови групи в старата столица.

Всеки, който иска да помогне, може да научи повече от сайта на "Българската Коледа“ - https://www.bgkoleda.bg/.

Луиза ТРАНЧЕВА