Районният мюфтия Турхан Хасан бе гост на Областна администрация Сливен.

Той се срещна с областния управител Минчо Афузов и неговия заместник Антоний Андонов, за да изрази своята благодарност за съпричастността на цялата ни общественост към тежките дни, които преживява турския народ след катастрофалното земетресение на 6 февруари.

"Радвам се, че толкова много хора се отзоваха на апела за оказване на хуманитарна помощ за турския и сирийския народ. Това показва, че добросъседските ни връзки са много трайни и дълбоки. Като Районно мюфтийство ние до момента сме събрали около 80 хиляди лева за пострадалите, както и доста материални помощи. Имаме случаи, в които хора даряват последните си пари, за да помогнат на най-нуждаещите се и страдащи семейства“, каза Турхан Хасан. "Но тази подкрепа не трябва да е еднократна, защото в Турция сега има хиляди бедстващи, бездомни хора“, подчерта той.

От своя страна г-н Афузов заяви, че Областна администрация Сливен е готова да се отзове с логистична или организационна помощ във всеки момент, когато това е нужно. Заместник-областният управител Антоний Андонов добави, че е създаден механизъм, по който администрацията да окаже съдействие за пренасянето и натоварването на събраните в област Сливен хуманитарни помощи.

"В такива моменти човещината излиза напред, съчувствието свързва хората, изглаждат се всякакви несъгласия и предразсъдъци“, изтъкна още областният управител Минчо Афузов. Той припомни, че България е втората държава, успяла да изпрати помощ за Сирия по създадения хуманитарен коридор.

Районно мюфтийство Сливен ще продължи кампанията си за събиране на дарения и неотложна хуманитарна помощ за бедстващите семействата в Турция и Сирия, отбеляза в края на срещата районният мюфтия Турхан Хасан.