До края на тази седмица или най-късно другата очакваме при нас да пристигне една нова апаратура, която е свързана с отчитане на потока космическо лъчение, което е също един модерен и актуален въпрос по отношение на научните изследвания, каза за "Фокус“ директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен“, доц. Никола Петров. "Тази апаратура допълва съществуващите при нас наблюдателни телескопи. Най-вероятно в следващите месец-месец и половина ние ще може да показваме и онлайн на практика поток космическо лъчение, което достига. Нарича се вторичен космичен поток, неутрони на първо място, уточни доц. Петров.

Той допълни, че до 2-3 седмици ще обявят и нова обществена поръчка за нов телескоп с 80 см. диаметър на огледалото си, който също ще бъде за нощни наблюдения и той ще замести един от старите ни телескопи.

Предстои в началото на август в обсерваторията на Рожен да се проведе и школа от планетариума в Димитровград и астрономи от Хасково.  

"В началото на септември очакваме едно може би от най-големите събирания на любители астрономи, когато очакваме над 50-60 човека. Ще има и международно участие в това събитие. Те са любители, но се справят много добре с наблюдателна апаратура, методи на обработка на кадрите и се получават много красиви неща от нощното небе. Това са две от по-големите събития, които ще се случат в обсерваторията на Рожен през лятото. Ще имаме и други гости, които са колеги астрономи от различни страни“, каза още доц. Петров.