Носител на наградата "Аргира Жечкова“ за 2024 гoдина е Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов“. Тя е номинирана за наградата от Инициативен комитет, съставен от нейни ученици и подкрепена от Мариана Милева – директор на гимназията, повече от 10 нейни колеги, бивши и настоящи преподаватели в училището и родители.

Росица Делчева е доказан професионалист в областта, в която преподава и активен общественик. Работи в ППМГ "Добри Чинтулов" -Сливен от 2005 година. Тя участва в много инициативи, като една от тях е даряването на по-голяма сума на сайта nauka.bg, като така получава доживотен абонамент, който решава да сподели със своите колеги. По този начин те също имат достъп до всички ресурси на сайта и така могат да предоставят информацията на учениците. "Българска наука" е списание с научнопопулярно съдържание, както и актуални научни изложения и статии. 

Заедно с учениците си Росица Делчева участва в редица инициативи – благотворителни базари, акции за събиране на дарения за закупуване на кувьози, акции за даряване на кръв и др. Извършва и активна изследователска дейност, дейности с екологична насоченост и др.

Нейни ученици през години са участвали в различни олимпиади, състезания и конкурси, в които са печелили престижни класирания и награди. Усилията й са насочени към подпомагане на ученици, които имат изявен интерес и задълбочени знания по биология. Чрез проучване на допълнителна литература и надграждане на знанията по задължителна подготовка, както и работа в лаборатория, могат да се получат знания и умения, позволяващи на учениците да се конкурират в национални олимпиади и състезания.

Наградата ще бъде връчена на тържествен концерт на 23 май от 18 часа в зала "Сливен“. В събитието ще участва Симфоничен оркестър-Сливен с диригент Ивайло Кринчев. Солисти ще бъдат Даниела Дякова – мецосопран и Иван Момиров – тенор.