Чрез изпълнението на проект, уязвими групи от ромската общност в община Благоевград са получили шанс за по-добър живот. Това стана ясно по време на междинна пресконференция по проект №BGLD-3.002-0015 "Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“, Договор за безвъзмездна финансова помощ №Д03-14/11.04.2022 г., финансиран по Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, предаде репортер на "Фокус“.

На събитието присъстваха: инж. Светла Захарива, заместник-кмет по строителство, екология и европроекти в Община Благоевград, Таня Маркова, ръководител на проекта, Анна Ризова, координатор (партньор 1), Фондация "Тръст за социална алтернатива“, Миглена Михайлова, координатор (партньор 2), Сдружение "Л.И.Д.Е.Р“ – личностни идеи и действия за ефективни решения и Красимир Герасимов, представител на "Pirin Holding AS".

Заместник-кметът на Община Благоевград инж. Захариева заяви, че проектът е бил от изключителна важност за целевата група, към която е бил насочен.

"Дейностите по проекта са така формирани, че ясно да отговарят на техните нужди. Те водят до подобряване на условията им за живот и предоставят по-добри възможности за развитие“, каза още инж. Захариева.

От думите ѝ стана ясно, че чрез реализацията на проекта значително се е подобрила инфраструктуната среда в ромската махала на Благоевград като са били осигурени повече контейнери за отпадъци, както и доставка на автомобил за ефективно сметосъбиране. Освен това е била закупена автовишка за извършване на ремонтни дейности. Изграден е и Общностен център. Друга положителна страна на проекта е, че чрез него е осигурен по-добър достъп на хората от уязвимите групи до образование, здравеопазване и други услуги.

По време на провелата се пресконференция стана ясно, че в рамките на проекта се работи и по подобряване на жилищните условия на ромите в "Предел махала“. Проведени са няколко обучения, едно от които е "Заедно в пъстър свят“.