Сдружение "Родопски Хайдути“ предлагат паметната плоча на основателя на събор Рожен - отец Ангел Инджов – Комитата да бъде преместена до Пилон "Рожен“. Това съобщиха от Сдружението.

Те са изпратили писмо до областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и организаторите на инициативата на родолюбивото начинание за издигане на най-високия пилон Рожен. В него се посочва, че членовете на Сдружение “Родопски хайдути" приветстваме и застават зад идеята и в подкрепа на усилията за съхраняване и популяризиране на българските традиции и бит, чрез това начинание.

Патриотичната организация дава и своите предложения, като основното е преместването на плочата на основателя на събора. По думите на представителите на Сдружението, в момента паметния монумент на отец Ангел Инджов - Комитата, се намира на чешмата на връх Рожен. Това място е препълнено с боклуци от всякакъв тип и това е в тотален разрез със съхраняването и поддържането на каквато и да е било историческа и родова памет. Затова "хайдутите“ смятат, че поетото дело от инициаторите на инициативата за Пилон "Рожен“ ще се допълни и развие, чрез преместването на монумента от чешмата и монтирането му до бъдещия пилон. По този начин, ще се обозначи личността, създател на събора и посетителите ще могат да се запознаят с историческото минало на тази местност.

От Сдружението заявяват, че ще поемат ангажимент за изработване на визуализация, проектиране и съгласуване на техническите задания. Те допълват, че ще със собствени сили и средства ще се заемат с преместването и монтажа на монумента.

"За нас съхранението на историческите факти, пренесени в днешно време, са изключително важни, за да могат поколенията след нас да имат една здрава основа, на която стъпвайки, достойно да кажат - Аз съм Българин!“, казват още от Сдружение "Родопски хайдути“.