Дете на година и единадесет месеца е със средна телесна повреда, включваща избит резец, разбита устна кухина и синини по челото след инцидент в пловдивски детски център.

Това твърди в разказа си за Plovdiv24.bg бащата на пострадалото момченце.

"На 17 април около 17,00 часа се обадиха на жена ми, че е станал инцидент със сина ни А.К. Тя отиде първа към частна детска ясла "Малката русалка" в квартал "Остромила", аз отидох 20 минути след нея. Заварихме детето, което бе със счупен зъб и разбита уста. Имал е кръв от носа, която и пред нас не спираше. Беше уплашен", казва притесненият родител.

Бащата споделя още, че е попитал ръководството на градината как е станал инцидентът, но оттам не са дали конкретна информация.

"Казват, че е миг невнимание от страна на учителката. Не знаели как се е случило всичко. Били отвън на двора, но на нас това не ние достатъчно. Дават ни в една салфетка зъбчето му и ни казват "Притеснени сме". Ако действително е паднало детето, ръчичките и коленцата ще му бъдат ожулени и ще има следи, но такова нещо няма".

В момента детето изпитва затруднения при хранене, даже избягва консумацията на храна и пие само мляко.

От бащата разбрахме, че на територията на детското заведение няма медицински работник и веднага след като те са били уведомени, са потърсили други лекари, с които да се консултират за състоянието на детето.

"Имаме медицинско от Съдебна медицина към УМБАЛ "Св.Георги". Детето няма да има зъбче, докато не му порасне основният зъб. Не може да му бъде изградено."

По думите му е имало опит за прикриване на инцидента от страна на служителите там.

"Бил е преоблечен. Дрехите му бяха встрани до вратата в кръв, когато ние влязохме. Опитали са да ги перат, но кръвта си личи. Интересно е защо не ни дадоха дрехите. Аз за първи път влизам там заради този инцидент. По принцип не сме допускани, водят ни децата отвън. Всичко там е под ключ."

Директорът Петя Паунова не е била в центъра по време на случилото се. Бащата се е свързал с нея по телефона, но тя лаконично е отговорила, че е в чужбина. Той определи поведението й като бягане от отговорност.

"Поискахме видеозапис, защото на входа на градината има камери, но такъв не ни беше даден. Преди четири месеца синът ми бе ухапан по корема от друго дете, нямаше кожа, но тогава решихме да не подаваме сигнал, защото са деца. Този път ще си търсим по съдебен път, подали сме сигнали в полицията и прокуратурата."

Според бащата детският център не е регистриран и по тази причина ще сезира и НАП. За момента той не е получавал касов бон за сумата, която дава всеки месец - 600 лева, за грижите за детето.

Репортер на Plovdiv24.bg се свърза с директора на детски център Петя Паунова "Малката русалка" и малко по-късно ще публикуваме и тяхната гледна точка по случая.