Изложба на рисунки, създадени от деца, настанени в социалните институции на територията на Великотърновска община откриват в града. Момчил Енчев, организатор на проявата уточни за "Фокус“, че експозицията носи името "Noumenon – детско творчество“. Тя е част от проект за културно обогатяване и развитие на интересите в творческите практики за деца, настанени в социални услуги. Младежите са на възраст от 5 до 18 години, като официално са обхванати 10 момичета и момчета, но реално са рисували повече. Те са създали общо осем платна, като в изложбата са включени и първоначалните им експериментални рисунки.

"Самата концепция на изложбата произлиза и от името. Noumenon е термин, въведен от Кант, който означава "нещата сами по себе си“. В основата на самия експеримент, можем да го наречем, който, надявам се, пробужда интерес сред децата в тази област, е самата идея за изследване на средата и нещата, които са около нас. Основната ни цел беше децата да придобият известен сетивен опит“, допълва Момчил.

Една от задачите, поставени на децата, е била да изберат лична вещ, която не да нарисуват директно, а да изобразят това, което тя провокира у тях като чувства.

"Например чувството за допир на определената вещ, визуално как можем да я опишем, какви асоциации провокира тя у нас. Дали успяхме да провокираме интерес? Надявам се да е така, но основната ни идея не бе да ги насилваме да рисуват безпристрастно по дадена тема, а по-скоро да покажем на локален план какво се случва в града, какво съществува като културна сцена. И, естествено, от опита на наблюдаване на самите неща и те да се опитат да създадат не само концепция към самата изложба, но и една функционираща идея за това какво се случва“, разказва още ръководителят на проекта.

Официалното откриване на изложбата "Noumenon – детско творчество“ ще е на 21 януари /събота/ от 12:00 часа. Тя ще е подредена в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ и ще остане там седмица. Входът е свободен.

Луиза ТРАНЧЕВА