По европроект Община Шабла изгражда рибарско селище в с. Крапец. Това съобщи Искра Димова, експерт в Областен информационен център - Добрич, предаде репортер на "Фокус". Първият етап на проекта предвижда изграждане на работилница за ремонт на рибарски лодки, паркинг за леки автомобили, рампа с усилена настилка, която ще се използва за достъп до 16 нови установки за лодки. След проведена обществена поръчка е избран изпълнител на предвидените строително-монтажни работи. 

Новото рибарско селище ще предостави място на местните рибари в с. Крапец, където риболовът е традиционен поминък за населението, а за голяма част от него и единствен начин за препитание. Планираните проектни дейности възлизат на 428 855 лв., от които 373 361 лв. са осигурени от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местна инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик“. 

Община Шабла ще съфинансира проекта с 55 493 лв. Вторият етап от изграждане на рибарското селище включва създаване на еднотипни едноетажни постройки за съхранение на риболовни принадлежности и инвентар, както и втори паркинг за леки автомобили. За осъществяването му общината ще търси допълнително финансиране.

С обособяване на рибарското селище ще се създаде подходяща зона за пълноценен отдих и разходка покрай брега, ще има благоприятни условия за съчетаване на чисто риболовните функции с туризъм и отдих. Съчетанието море, плаж, парк ще бъде допълнено с рибарски функции, които ще бъдат по-скоро атракция отколкото стопанска дейност.

С изпълнение на проекта "Рибарско селище - с. Крапец – Етап I“ ще се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ "Шабла-Каварна-Балчик“. Ще бъдат направени инвестиции в подобряване средата на живот. Срокът на изпълнение на проектните дейности е до ноември 2023 г.

Жулиета НИКОЛОВА