Столична община – Направление "Архитектура и градоустройство" най-учтиво Ви кани на пресконференция, на която ще бъде обявено класирането на участниците в открития международен конкурс за идеен проект по Закона за обществените поръчки с предмет: Пешеходен мост над ул. "Бяла черква“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От участниците се изискваше да представят идеен проект, който да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона, с което да се подобри и достъпа до зелените територии на София от населението и гостите на града.

С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство.

Крайният срок за подаване на конкурсните проекти изтече на 3-ти октомври 2022 г. в 17.30 ч. Проектите на участниците ще бъдат разгледани и оценени от международно жури, което пристига в София специално за конкурса.

Освен предвидената в конкурса награда от 20 000 лв., 15 000 лв. и 10 000 лв., участникът, класиран на първо място, ще получи покана за изготвяне на инвестиционен проект по всички необходими части във фаза работен проект.