Ще се проведе пресконефенция на която ще бъде обявено класирането на участниците в открития международен конкурс за идеен проект по Закона за обществените поръчки с предмет: Пешеходен мост над ул. "Бяла черква“, организирана от Столична община – Направление "Архитектура и градоустройство" най-учтиво Ви кани на пресконференция. 

От участниците се изискваше да представят идеен проект, който да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона, с което да се подобри и достъпа до зелените територии на София от населението и гостите на града.

С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство.

Крайният срок за подаване на конкурсните проекти изтече на 3-ти октомври т.г. в 17.30 ч. Проектите на участниците ще бъдат разгледани и оценени от международно жури, което пристига в София специално за конкурса.

Освен предвидената в конкурса награда от 20 000 лв., 15 000 лв. и 10 000 лв., участникът, класиран на първо място, ще получи покана за изготвяне на инвестиционен проект по всички необходими части във фаза работен проект.

Повече може да прочетете на специално създадения сайт на конкурса - https://peshehodenmost.com/.

Кой ще е печелившият проект и как ще изглежда вторият пешеходен мост в Южния парк ще стане ясно на 7-ми октомври т.г. от 10.00 ч., в сградата на Направление "Архитектура и градоустройство“ на ул. "Сердика“ 5.