Община Хасково продължава устойчивата си политики за финансово подпомагане на местната култура. Това съобщиха от Общината. През 2022 година община Хасково финансира с 200 хиляди лева проекти на местни културни дейци и местни културни организации. На първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково бяха одобрени за финансиране 39 проекта от направления "Читалища“, "Културни инициативи“, "Мобилност“, "Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г.“ и "Утвърдени и значими събития“.

На втори етап за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково са кандидатствали 16 проекта по направления "Читалища“, "Културни инициативи“, "Мобилност“ и "Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г. “. Одобрени са 8 предложения.

Направление "Културни инициативи“

Тракийско дружество "Георги Сапунаров" – Хасково за издаване и представяне на сборник "Тракия", том XI. Предвижда се книгата да излезе от печат през ноември 2022 г., след което ще бъде представена пред хасковската общественост.

Направление "Читалища“

НЧ "Кадрие Лятифова-2000", гр. Хасково- Проектът включва дейности за работа с деца, младежи и възрастни хора, занимания с настолни игри, творчески занимания, игри и спортни занимания на открито, посещения на културни събития. Период на провеждане от 25.08.2022 г. до 30.11.2022 г.

НЧ "Зора-1982", гр. Хасково - Юбилеен концерт 40 години НЧ "Зора-1982". Концертът ще се проведе в ОНЧ "Заря" през октомври 2022 г.

Направление "Мобилност“

Танцова организация "Тангра" - Проектът е за участие на 20 деца на възраст от 9 до 19 години в "Международна танцова купа" от календара на Световна артистична танцова федерация в гр. Шиофок, Унгария, в периода от 25.08.2022 г. до 28.08.2022 г.

Сдружение "Орфей1977" – Хасково - Проектът е за участие на хор "Орфей" в хоров фестивал за коледна музика- "Malta international Christmas Choir festival", Малта, в периода от 30.11.2022 г. до 05.12.2022 г.

Тракийско дружество "Георги Сапунаров" –Хасково – За участие на Представителен ансамбъл "Китна Тракия" в Национален тракийски събор - поклонение в гр. Маджарово.

Направление "Творчески стипендии“

Йоан Тони Тонев - Проектът предвижда звукозапис на авторска рок музика, базирана върху български фолклор. Ще бъдат направени два звукозаписа на български фолклорни песни със собствен аранжимент с рок звучене. Изпълнители са младежка група от Хасково. Звукозаписите ще бъдат публикувани в YouTube и Spotify.

Николай Руменов Момчилов - Проектът е за заснемане на видео на две нови рок песни, базирани върху песни от българския фолклор, за които са направени звукозаписи. Изпълнители са младежка група от Хасково. Видеоклиповете ще бъдат публикувани и достъпни в платформи за музика и споделяне като YouTube и Fecebook.

Всички резултати са публикувани на сайта на община Хасково. https://www.haskovo.bg/bg/finansovo-podpomagane-na-mestnata-kultura/rezultati-ot-klasirane-vtori-etap