Над 50 картини от личната си колекция ще подреди режисьорът и почетен гражданин на Бургас Симеон Димитров на 7-ми декември (сряда) в КЦ "Морско казино". Изложбата, в която са селектирани знакови творби, показва още един пласт от многоликия образ на личността на Симеон Димитров - тази на колекционер и ценител на изобразителното изкуство. По време на събитието ще бъдат представени книгите на автора "Нарушената хармония", издателство "Изток-Запад" и "Преобразяването или Играта да бъдеш друг/а". Събитието, организирано от Община Бургас, ще бъде едно вдъхновяващо пътуване в битието на твореца.

Изложбата "Преобразяването - същността на изкуството" ще бъде открита от 18.00 часа в зала "Александър Г. Коджакафалията". Тя ще покаже живопис, графика и скулптура на емблематични български майстори, като Генко Генков, Димитър Буюклиев, Васил Иванов, Красимир Зинин, Любен Диманов, Николай Майсторов, Георги Янев, Петър Пецин, Йордан Петров и др.

Акцент в експозицията са и бронзови глави, дело на големия скулптoр Никола Станчев. Той е един от близките приятели на Симеон Димитров, който е част от творческия екип създал документалния филм "До дъно изпий тишината“, посветен на Станчев. В лентата Симеон Димитров, верен на себе си, поставя актуалните, но и вечни въпроси за критериите, тенденциите и духовните прозрения на истинското творчество, като контрапункт на масовата култура.

"ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО е същността на изкуствата. Тази симбиоза на различните изкуства е закодирана в творчеството ми. Не случайно представям книгите си сред моите картини. Това е моят духовен свят , моето верую, че изкуствата са мостът между двата свята", споделя Симеон Димитров.

Художествените творби, които ще бъдат изложени за първи път извън дома на уважавания драматург са селектирани измежду над 170 произведения от лична му колекция. Куратори на изложбата са Кольо Кехайов и Петър Пецин.

Книгата "Преобразяването или играта да бъдеш друг/а" е определяна като граматика на актьора. Написана с ерудиция, висок професионализъм и таланта на педагог.

Книгата "Нарушената хармония" съдържа девет пиеси за възрастни и деца. Издадена е със съдействието на Община Бургас по повод 80-годишния юбилей на твореца, отбелязан с поредица от събития.

Специални гости на творческата вечер ще бъдат Добрина Топалова, актьорите Мария Германова и Стоян Памуков. За музикалната атмосфера ще се погрижи Нина Райхел.

Симеон Димитров е режисьор, драматург, поет, преводач и преподавател. Като режисьор в Драматичния театър "Адриана Будевска", той поставя редица силни представления, оставили трайни следи в историята на българския театър. Благодарение на него, през 2007 г. е създадена специалността "Актьорско майсторство" в НУМСИ "Панчо Владигеров" – авторитетна школа за таланти с голямо бъдеще, не само на българската, но и на световната сцена.