За поредна година Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград подготвя специална изненада за любимите си зрители под открито небе за закриване на театралния сезон и посрещане на лятото. На 2, 3 и 4 юли от 21.00 часа в благоевградския парк "Бачиново“ ще се състои продължение на инициативата "Театър в парка“.

"Това, което се случва в парка всъщност е една много особена форма", каза в интервю за "Фокус“ Николай Йорданов, заместник-директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград и режисьор на "Театър в парка: Сонети на Шекспир“.

"В същината си "Театър в парка“ е едно социално събитие, което създава връзка между трупата на театъра и жителите и гостите на града, където те заедно споделят тази поезия. Сонетите на Шекспир са една много конкретна, една много достъпна форма, но заедно с това комуникират и говорят за теми, които вътре в себе си съдържат проблеми като нетленността на плътта, остаряването, времето“, каза още Йорданов.

Актрисата Биляна Дилкова, която е и преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски“, беше част и от екипа на "Театър в парка: Послепис“. Тя разказа, че театъра като изкуство и сонетите като литературен жанр са нещо, което могат да направят "онази билкова отвара“, в която да се потопим и да избягаме от битовизмите и грубостта на деня.

"Поезията е нещо много велико, нещо, което е извън нас, тя е едно спасение. Срещите с публиката по време на "Послепис“ бяха много вълнуващи и съм сигурна, че и сега ще бъде така. Парк "Бачиново“ е едно пространство, което създава невероятна атмосфера. Там успяваш да се "отлепиш, да избягаш от ежедневието““, добави тя.

По думите на Биляна Дилкова в стандартния вид театър, след края на представлението, завесата пада и независимо какво е мнението на публиката, много рядко се случват непосредствени срещи със зрителите.

"Докато при "Театър в парка“ самата атмосфера с чаша вино създава предпоставка за "падането на четвъртата стена“, която я има във всеки театър и се получава много хубав разговор. В хубавия смисъл на думата“, поясни тя.