Градската художествена галерия на Варна представя ретроспективна изложба на Милко Божков в "Август в изкуството“ 2023. Мащабната експозиция, която представя пет десетилетия от творческия път на един от най-големите съвременни български художници, ще приеме първите си посетители на 22 юни от 19:00, час преди официалното откриване на фестивала, научи "Фокус".

Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, партньор на 

организаторите на фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството", се включва в Десетото юбилейно издание на форума с мащабна ретроспективна изложба на Милко Божков - един от артистите, които създават облика на визуалните изкуства в България от 70-те години на ХХ век до днес. Експозицията е разположена на целия първи етаж на художествения музей и включва живопис, графика и рисунка.

Решихме да представим творчеството на Милко Божков и сме му благодарни, 

че прие поканата на екипа на Галерията, защото той е един от значимите 

съвременни български художници и през неговото изкуство може да се види

как се концептуализират проблемите на визуалното в българската култура - 

споделя директорът на Градската художествена галерия - Варна, Доротея 

Павлова.

Той е артист, който без да се лишава напълно от фигуративното начало, никога не е бил подчинен на изискванията на идеологията и е оставал извън полето на политическото. Не се е отчуждавал от националната и родовата си идентичност, има ясна представа за собствената си културна принадлежност по един автентичен интелектуално промислен начин. Милко Божков е един от емблематичните художници в българското изкуство и в неговата ретроспективна изложба могат да се проследят тенденциите в живописта и графиката от края на 70-те години досега. 

Той е един от авторите, които формулират тези тенденции и ги превръщат в художествени практики.